fallback

Мъск се откупи срещу 40 млн. долара

Сумата ще платят по равно той и Tesla, но предприемачът остава директор на компанията

01:10 | 30.09.18 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основателят на Tesla Inc. Илон Мъск и Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ постигнаха споразумение по отношение на заведеното през тази седмица дело, което позволява на Мъск да остане главен изпълнителен директор на дружеството, но го принуждава да напусне позицията на Председател на Борда за поне три години. 

Изненадващият обрат, обявен в събота от SEC, идва, след като Мъск отхвърли в четвъртък предварително споразумение и изглежда се канеше да се бори с агенцията в съда. SEC твърдеше, че той е заблудил инвеститорите със съобщение в Twitter на 7 август, според което компанията е разполагала с финансиране, за да свали производителя на автомобили от борсата. Източник, запознат с неговото мислене, заяви в петък пред WSj, че Мъск смятал, че може да спечели в съда срещу SEC.

Мъск ще запази длъжността главен изпълнителен директор, но трябва да подаде оставка в рамките на 45 дни от позицията си на председател на Борда за три години, става ясно от изявление, публикувано в събота от регулатора.

Той също ще трябва да плати глоба от 20 млн. долара и да назначи в Tesla двама нови независими директори. Tesla ще плати още 20 млн. долара. Сумата ще бъде разпределена на засегнати инвеститори по одобрен от съда процес. Освен това бордът на Tesla ще трябва да разработи механизъм за наблюдение на комуникацията на Мъск с инвеститорите

"Обобщеният пакет от мерки и облекчения, обявени днес, са специално разработени, за да се справят с въпросното неправомерно поведение, като укрепят корпоративното управление и контрола на Tesla, за да защитят инвеститорите", каза Стефани Авакян, съпредседател на отдела за правоприлагане на SEC.

"В резултат на споразумението Илон Мъск вече няма да бъде председател на Tesla, бордътна Tesla ще предприеме важни реформи - включително задължението да наблюдава комуникацията на Мъск с инвеститорите, а те двамата ще платят финансови санкции", добави Стивън Пейкин, съпредседател на отдела за правоприлагане на SEC. „Резолюцията има за цел да предотврати по-нататъшни диспропорции на пазара и причиняване на вреда на акционерите на Tesla".

SEC обвини милиардера в опит за манипулация заради туита му от август, че ще свали компанията от борсата и е осигурил финансиране. Според Комисията Мъск е излъгал, че разполага с необходимото финансиране да свали Tesla от борсата при цена на акция от 420 долара и съответно да направи компанията частна. Именно това беше желанието на главния изпълнителен директор на компанията в началото на август. В края на месеца той обаче се отказа от него. Към този момент Комисията смята, че изказванията за осигуреното финансиране на Мъск са фалшиви, а самият той определя обвиненията като „неоправдани“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още